Formulier wordt verzonden Klik hier om te annuleren
Mail Menu
Facebook Twitter Melding Whatsappgroep Contact

Molen Op Hoop van Beter

De stellingmolen van Ingen

"Op Hoop Van Beter" is een in 1893 gebouwde stellingmolen voor het malen van graan en staat aan het Kerkpad 7 te Ingen. De tegenwoordige molen werd in 1893 gebouwd en verving een grondkorenmolen die door zijn hoogte niet voldoende windvang had. Vandaar dat men besloot een hoge stellingmolen te bouwen. Echter in 1922 kwam een einde aan de maling met windkracht en werd een motor in bedrijf genomen. De wieken, de stelling en de kap werden afgebroken. Na bemoeienissen van de plaatselijke bevolking werd de molen in zijn oorspronkelijke staat vanaf 1983 hersteld en opnieuw in 1985 in gebruik genomen. Hierbij is het binnenwerk, het gevlucht, de kap en de stelling volledig nieuw aangebracht. De met dakleer beklede, houten kap wordt gekruid met behulp van een Engels kruiwerk.

Het wiekenkruis is oudhollands. De molen heeft ook een nieuwe uit 1983 stammende, gietijzeren bovenas met als nummer 4 van de Nijmeegsche IJzergieterij. De molen wordt gevangen (geremd) met een Vlaamse vang met wipstok. Om het bovenwiel zit een houten hoep waar de vangstukken op remmen.

Het graan wordt gemalen met één koppel maalstenen, die van kunststeen zijn gemaakt. Ook is er een buil voor het builen (zeven) van het meel en een pletterij voor het pletten van het graan, alvorens het gemalen wordt op de maalstenen. De zakken graan worden opgeluid (opgehesen) met een sleepluiwerk.

© 2017 - Signaleringsgroep Ingen Leeft! - Privacy verklaring